Het deelnemende kind werd 4 keer in 1 jaar tijd door de orthoptist (paramedicus, een deskundige, die onder andere de brillen voor kinderen voorschrijft en controleert) gezien.
Bij de eerste onderzoeksmeting heeft de orthoptist het routineonderzoek aangevuld met de extra meting van de gezichtsscherpte dichtbij en een meting van het scherpstellen. Deze metingen duurden enkele minuten. Alle kinderen namen deel aan de extra testjes voor het meten van aandacht en werkgeheugen. Dit gebeurde op een speelse en kindvriendelijke manier, in de vorm van spelletjes passend bij de leeftijd en het ontwikkelingsniveau van het kind. Deze testjes duurden in totaal ongeveer 15 minuten.
Na toedienen van oogdruppels voor de routineonderzoeken om een bril aan te meten kreeg het kind ook een routineonderzoek van de oogarts. Deze pupilverwijdende druppels behoren bij de routineonderzoeken voor het voorschrijven van een kinderbril en kunnen gedurende enkele uren na toediening zorgen voor een verhoogde lichtgevoeligheid en wazig zien. Na deze eerste onderzoeksmeting kreeg het kind een brilrecept mee. In beide groepen werd de gemeten brilafwijking volledig gecorrigeerd in de brillenglazen. In de bifocale groep werden longline bifocale glazen gebruikt met een nabijdeel van S+2,50.
Na dit eerste onderzoek en het aanmeten van de nieuwe bril werd een afspraak gemaakt over enkele weken om een paar testjes te herhalen mét de nieuwe bril. Daarna volgden de twee geplande halfjaarlijkse (bril)controles, waarbij ook weer naast de routinemetingen de gezichtsscherpte dichtbij en het scherpstellen gemeten werden.
Tijdens twee van deze controles werden bij alle kinderen de extra testjes voor de ontwikkeling op andere gebieden herhaald.
Zoals gebruikelijk bij een kind met een bril werd in de looptijd van het onderzoek (1 jaar) nog één keer oogdruppels toegediend na een jaar, dit wordt gedaan om de brilsterkte te controleren.
Naast het RadboudUMC en Donders Instituut komt dit onderzoek tot stand in samenwerking met:
I&W isala klinieken; Stichting Downsyndroom; Downteam Onderzoeksconsortium en TNO afdeling Jeugd
Dubbelklik hier om uw eigen tekst toe te voegen.